Home » , , , , , , , » ЧРЕЗ СУРОВА ХРАНА СЕ СПРАВЯМЕ С ХРОНИЧНАТА УМОРА! ЕТО КАК…

ЧРЕЗ СУРОВА ХРАНА СЕ СПРАВЯМЕ С ХРОНИЧНАТА УМОРА! ЕТО КАК…

Written By Georgi Kirov on сряда, 9 април 2014 г. | 4:49

   Хроничната умора, проявяваща се като раздразнителност, вялост, апатия и чувството сякаш всичко е прекалено притеснително и дразнещо е наречена епидемията на модерната цивилизация“.  Чрез множество наблюдения и изследвания е установено, че 99% от работата в световен мащаб се извършва от хора, които се чувстват неразположени физически. Въпреки това, едва 20% от хората, които отиват на специализиран лекарски преглед, поради оплакванията си от хронична умора, биват диагностицирани с нещо конкретно, като причина за тяхното състояние. Анемията е едно от най-често установяемите причини за общата физическа отпадналост. Друга причина могат да бъдат недостатъчното производство на определени хормони (при диабета, хипотироидизъм, хипопитуитарзъм и др.), хронични възпаления и сравнително често сърдечни заболявания, особено ако има увреждане на сърдечните клапи, което пречи на сърцето пълноценно да изпомпва наситената с кислород кръв по цялото тяло.  Но на другите 80% от тези, които се чувстват хронично уморени им бива казано, че според направените изследвания, снимки и прегледи им няма нищо.
   Знае се обаче, че дефицита на минерали като калий и магнезий може да е главната причина за състоянието на хронична умора. Хранителния режим с високо съдъжание на сурови храни  (повече от 75% – 80%), поради факта, че е богат на пресни зеленолистни зеленчуци, кълнове и поници, той е богат също така и на магнезий, понеже хлорофила е изграден около ядро от магнезий. Този режим е също така и много богат на калий, за разлика от средностатистическата западна диета, а за всяко дългосрочно физическо натоварване, организма ни има нужда от големи резерви калий.  
   През 60-те години на 20 век, американската лекарка д-р Палма Формайка, била любопитна какъв ефект биха имали добавките от магнезий и калий над хроничната умора. Тя направила експеримент, в който участвали сто хронично уморени хора, като 84 от тях били жени, а 16 мъже. За периода от 5 до 6 седмици, тя им давала магнезий и калий, като хранителни добавки. След това, тя записала резултатите: „Промяната е изумителна. Те (участниците – бел. ред.) станаха пъргави, весели, въодушавени и енергични, и започнаха да ходят с ведра стъпка. Те твърдят, че съня им започнал да ги отпочива и освежава, както не го е правил от месеци. Някои твърдяли, че можели да се наспят качествено за 6 часа сън, докато преди не им стигали 12 и повече, а сутришната отпадналост била напълно изчезнала. Няколко съпрузи на участники в експеримента се обадиха, за да благодарят за подобреното физическо и емоционално състояние на техните съпруги.“  87 от  100-те доброволци имали значителни подобрения в състоянието си, като някои от тях дори страдали от изтощителна умора за повече от 2 години преди това.
   Друга причина, поради която високо-суровата „диета“ ( 75%-80% сурова растителна храна)толкова успешно се справя със състоянието на умора и повдига духа е, че тя оказва влияние и върху нивата на кръвната захар. Вече е широко разспространен факта, че функционалната хипогликемия (ниски нива на кръвната захар), която е доста разпространена, е отговорна за тази следобедна умора, която кара повечето хора да посегната към поредната чаша силно кафе и някакъв десерт, за да могат да продължат с работата си. Същите тези ниски нива на кръвната захар много често са отговорни и за чувството на депресия и раздразнителност. Д-р Джон Дъглас и други лекари, препоръчват високо-суровия начин на хранене( 75%-80% сурова растителна храна) на диабетици, понеже суровите фибри помагат за стабилизирането на нивата на кръвната захар. Този начин на хранене прави същото и при хора, страдащи от  от  постоянни ниски нива на кръвната захар, като с това премахва честата промяна на настроението и други сумптоми, които са характерни за хипогликемията.

Източник: "Сурова енергия" - Лесли и Сузана Кентън
Превод - Георги Киров

АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА, МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ Я С ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, ЗА ДА ПОМОГНЕ НА ПОВЕЧЕ ХОРА. БЛАГОДАРЯ ВИ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА