Home » , , , , , » "КОФЕИНА – ТИХИЯТ УБИЕЦ НА УСПЕХА" - Д-р Травис Брадбъри

"КОФЕИНА – ТИХИЯТ УБИЕЦ НА УСПЕХА" - Д-р Травис Брадбъри

Written By Georgi Kirov on събота, 27 септември 2014 г. | 7:47

*Превод от статия на Д-р Травис Брадбъри, автор на „Емоционална Интелигентност 2.0“
*Бележките на преводача са с наклонен шрифт.

Тазседмичния съвет за подобряване на вашaта производителност е най-простия и ясен метод, който съм предоставял досега. За много хора, този съвет има потенциала да има по-голямо въздействие, от което и да е друго предприето действие. Уловката? Трябва да откажете кофеина, и както всеки употрябващ би го заявил, лесно е да се каже, но е трудно да се направи.
За тези, които не са наясно, способността да управляваш емоциите си и да запазваш самообладание, когато си под напрежение имат директна връзка с вашата производителност и представяне. : От „Talent Smart” проведохме проучване сред повече от един милион души и открихме, че  90% от най-добре представящите се хора са също така с много добре развита емоционална интелигентност.   Тези хора са опитни в справянето с техните емоции (дори по време на завишен стрес), с цел да останат спокойни и да държат ситуацията под контрол.

ДОБРИЯТ: Не е наистина добър  - *Добрият (The Good) от “The Good, The Bad and The ugly” („Добрият, Лошият и Грозният“ ) – култов уестърн от 60-те, заглавието на който автора е използвал за смислена препратка към изброените негативни влияния на кофеина.
Повечето хора започват да пият кофеин, понеже той ги  кара да се чувстват по-бдителни и подобрява тяхното настроение. Много проучвания редполагат, че кофеина всъщност подобрява познавателните им способности (памет, внимание и др.) в краткосрочен план. За съжаление при тези проучвания не са взети предвид кофеиновите навици на участниците в тях. Ново изследване от „John Hopkins Medical School” показва, че подобряването на производителността, която се получава при пиема на кофеин е просто резултат от краткосрочното усещане на употребяващите кофеин за възвръщането на действието на кофеина, след като вече е преминало действието на предишната доза. Чрез контролиране на приема на кофеин сред участниците в проучванетото, изследователите от “John Hopkins” открили, че свързаното с приема на кофеин подобряване на производителността е несъществуващо без предварителното понижаване на действието кофеина, приет с предишна доза. С други думи, отказването от кофеина, понижава познавателните способности и има негативно влияние върху настроението (важи за редовно употребяващите кофеиносъдържащи напитки). Единственият начин да се върнеш към нормалното си състояние е да пиеш кофеин и когато го направиш, усещаш все едно те повдига до нови висини. В интерес на истината, кофеина просто увеличава производителността ти обратно до нормалните й стойности за кратък период от време.

ЛОШИЯТ: Адреналин
Употребата на кофеин предизвиква отделяне на адреналин. Адреналина е източника на “Fight or Flight” („Бий се или бягай“) отговор, който е механизъм за оцеляване, който те кара да се изправиш и да се биеш или да бягаш, когато срещнеш опасност. Този „бий се или бягай“ механизъм измества рационалното мислене, за да реализара бързо отреагиране. Това е прекрасно, когато те преследва мечка, но не толкова, когато отговаряш на малко по-груб или рязък имейл.  Когато кофеина поставя вашето тяло и мозъка ви в това хипер възбудено състояние, емоциите ви взимат превес над поведението ви.
Раздразнителността и безпокойството са най-често срещаните емоционални ефекти на кофеина, но той позволява на всички твои емоции да вземат контрол.
Негативните ефекти от кофеин-предизвиканото прииждане на адреналин са не само поведенчески. Изследователите от “Carnegie Mellon University” са открили, че големи дози от кофеин повишават кръвното налягане, стимулират сърцето и причиняват ускорено плитко дишане, което лишава мозъка от кислорода нужен му да поддържа мисленето ви спокойно и рационално.

ГРОЗНИЯТ: Сън
Когато спите мозъка ви буквално се презарежда, един вид ревизира спомените от изминалия ден, като запазва някои от тях, а други „изхвърля“ (причина за сънищата), така че да можете да се събудите свежи и с бистър ум. Вашите самоконтрол, фокусиране, памет и сроростта ви за обработване на информацията са понижени, когато не получавате достатъчно качествен и продължителен сън. Мозъкът ви е доста взискателен, когато става дума за сън. За вас, за да се събудите чувствайки се отпочинали, мозъкът ви трябва да премине през сложни серии от цикли. Вие можете да подпомогнете този процес и да подобрите качеството на съня си, като намалите приема си на кофеин.
Ето защо бихте искали да го направите: кофеина има шестчасов полуживот, което означава, че му отнема цели 24 часа, за да напусне напълно тялото ви. Пийнете си чашка „удоволствие“ в 8 часа сутринта и вие ще имате все още 25% от кофеина му в 8 часа вечерта. Всичко, което изпиете след обяд ще бъде с 50% от силата си, по времето когато трябва да си лягате. Какъвто и да е кофеин в кръвоносната ви система има негативни ефекти увеличаващи се правопропорционално на увеличаването на дозата му и правейки заспиването все по-трудно.
Когато най-накрая вече сте заспали, най-лошото все още предстои. Кофеина разваля качеството на вашия сън, като съкращава REM фазата му (фазата с бързо движение на очите), която представлява дълбокият сън по време на които тялото възстановява и преработва емоциите. Когато кофеина разстройва съня ви, на следващия ден вие се събуждате емоциоално непълноценен. В следствие от това, вие инстинктивно ще бъдете склонени да си вземете чаша кафе или енергийна напитка, за да се опитате да се почувствате по-добре. Кофеина предизвиква приток на адреналин, който влушава допълнително вашата емоционална непълноценност. Кофеина и липсата на сън ви карат да се чувствате уморен следобед, така пиете още кофеин, който остава в кръвоносната ви система в още по-голямо количество, когато стане време за лягане. Кофеина много бързо успява да създаде омагьосан кръг.

ОТКАЗВАНЕ
Като всеки стимулант кофеина е физически и психологически пристрастяващ. Ако вие наистина решите да намалите прима си на кофеин, трябва да го направите бавно, полека и под напътствията на квалифициран медицински професионалист. Изследователите от “John Hopkins” открили, че отказването от кофеина причинявало главоболие, умора, сънливост и затруднена концентрация. Някои хора съобщават за усещане на грипоподобни симптоми, депресия и безпокойство след намаляване на приема на кафе до една чашка на ден. Бавното намаляване на ежедневната ви доза от кофеин може значително да намали симптомите при отказването му.
Превод - Георги Киров
Източник - LinkedIn/ Д-р Травис Брадбъри
АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА, СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ, ЗА ДА ПОМОГНЕ НА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА. 
БЛАГОДАРЯ ВИ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА