Home » , , , , » БИСФЕНОЛ А - ТОКСИНЪТ, КОЙТО НИ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ

БИСФЕНОЛ А - ТОКСИНЪТ, КОЙТО НИ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ

Written By Georgi Kirov on понеделник, 25 ноември 2013 г. | 4:02

Какво е BPA или Bisphenol A (Бисфенол А)?
Бисфенол А е индустриален химикал използван в производството на пластмаси и смоли. Той се съдържа в пластмасата на повечето шишета за минерална вода и газирани напитки, в пластмасовите чаши за кафе, в множеството пластмасови кутии за храна и сандвичи, в пластмасовите съдове и  във вътрешната облицовка (футеровката) на повечето метални консервни кутии. Бисфенол А се използва също и за производството на други потребителски стоки, като компактдисковете и термичната хартия за касови бележки.

Как  Бисфенол А застрашава нашето здраве?
Бисфенол А симулира действието на хормона естроген, като се явява негов синтетичен двойник. В следствие на това, дори в малки количества значително нарушава и разтройва дейността на ендокринната система. Въздействието на Бисфенол А върху човешкия организъм е свързано с множество болестни състояния като безплодие, рак на гърдата и репрудуктивната система, затлъстяване, ранен пубертет, поведенчески промени при децата и не на последно място резистентност на химиотерапията.

Колко точно е засегнато човечеството от Бисфенол А? – научни изследвания
Проучвания направени от Федералния център за превенция и контрол на болестите в САЩ открили Бисфенол А (БФA), в тялото на почти всеки човек, който е на възраст над 6 години. През 2009-та година Енвайрънментъл Уъркинг Груп (EWG) открили БФА  в 9 от 10 кръвни проби. Смята се, че повечето от тези замърсявания са причинени от опаковки на храни, съдържащи БФА. Молекулите на БФА лесно преминават от епоксидната облицовка – футеровка (изработена от синтетична смола, съдържаща БФА) на консервните кутии в съдържащите се в тях храни, както и от всякаквите пластмасови съдове, бутилки, кутии, чашки, прибори и др. в храните и напитките, които са в тях.
През 2009-та в САЩ под натиска на потребителите, големи производители на бебешки шишенца, бебешки чашки и спортни бутилки за вода доброволно са преминали на други видове пластмасова суровина.
През юни 2012-та Администрацията по Храните и Лекарствата в САЩ забранява използването на БФА в производството на бебешките и детските шишенца и чашки. Не е забранено обаче използването му в производството на конвенционалните консервни кутии. EGW препоръчва на потребителите, да намалят максимално употребата на консервирани храни, които не са произведени от малкото фирми използващи несъдържаща БФА облицовка за консерните кутии (футеровка).
През 2007-ма EGW е открила БФА в 53 от 97-те тесъвани консервирани храни. При изледвания на 78 известни консервирани храни през 2011-та година, Администрацията по Храните и Лекарствата на САЩ открива токсина Бисфенол А в 71%  до 90% от изследваните храни. Вариацията на процента е в следствие от различната концентрация на токсина в различните марки храни от един и същ вид. По време на изследването е забелязано, че по-високи нива на БФА има в консервираните зелен грах, зелен боб, фасул и чили, докато той е сравнително по-малко, но достатъчно да навреди при една дългосрочна употреба в консервираните плодове и напитки.
През 2011-та година изследователи от Харвардската Школа по Обществено Здраве  установили, че доброволци, които консумирали по една порция консервирана супа дневсно в продължение на 5 дни имали 10 пъти повече съдържание на Бисфенол А в тялото си, отколкото преди когато са се хранели с прясно приготвена супа ежедневно.
Има големи производители на консервирани храни, които търсят алтернативи, но все още не са преминали на кутии без съдържание на БФА.

Как да ограничим досега си с Бисфенол А? – съвети 
      ·   Купувайте хуманизирано бебешко мляко в пластмасови, стъклени или други НЕметални съдове, заради споменатата по-горе футеровка съдържаща БФА. Когато е възможно избирайте бебешките храни под формата на пудра, защото така БФА по-трудно преминава в тях. Ако все пак бебето ви се нуждае  от течна формула, огледайте се за марки предлагащи стъклени опаковки.    
     ·  Ограничете до минимум консумацията на консервирани храни, особено ако сте бременна!
     ·    Оглеждайте се за BPA-free надпис на етикета на консервираната храна (надали ги има в България още)  или изберете продукта в стъклена опаковка или промазаната с восък картонена такава.
     ·    Никога не топлете храна с микровълновата в пластмасов съд! То според мен, въобще не използвайте микровълнова, но това е друга тема, която си изискава нужното внимание.   
     ·    Никога не поставяйте горещи храни и напитки, които смятате да консумирате в пластмасови съдове, кутии и чашки съдържащи БФА и не изварявайте пластмасови съдове! Иберете стъклената алтернатива.
     ·    Пластмасовите изделия, като кутии за храна, съдове, чашки за еднократна употреба и други са маркирани с код за рециклиране на дъното. Някои пластмаси, с код номер 3 или 7 или PC (поликарбонат), са потенциален съдържател на Бисфенол А.
     ·    Не използвайте повторно, вече надрасканите пластмасови шишета и други съдове. През драскотоните им се изпуска повече БФА в напитките и храните, които ще консумирате.

Бисфенол А в термичната хартия на касовите бележки
През 2010-та EGW  провели тестове на касовите бележки на големи търговски обекти и открили, че 40% от бележките били покрити с Бисфенол А.

Ето и няколко съвета как да минимизираме досега си с БФА от касовите бележки:
·         Отказвайте ги, когато това е възможно.
·         Съхранявайте ги в плик.
·         Никога не давайте на дете да държи или да си играе с касовите бележки.
·         Винаги си измивайте ръцете преди хранене или приготвяне на храна, ако преди това сте пипали касови бележки.
·         Не изхвърляйте касовите бележки за рециклиране, понеже Бисфенола ще замърси крайния продукт от рециклирането (амбалажна хартия, тоалетна хартия и др.).

Източници: ewg.org, fda.gov


АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА, МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ Я С ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, ЗА ДА ПОМОГНЕ НА ПОВЕЧЕ ХОРА. БЛАГОДАРЯ ВИ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА