Home » , , » ВЕГАН БРАУНИ С ТИКВА И КАНЕЛА

ВЕГАН БРАУНИ С ТИКВА И КАНЕЛА

Written By Georgi Kirov on събота, 11 януари 2014 г. | 9:15

Здравейте приятели! Това е първият ми пост в сайта за тази година, така че ще се възползвам да пожелая на всички ни една година изпълнена с много здраве, прекрасни взаимоотношения и много реализирани мечти!
И така, започваме годината с нещо сладко и вкусно, а именно ВЕГАН брауни с пълнеж от тиквааа. Да знам, че по принцип сайта е ориентиран към здравословното хранене, а това както ще разберете по надолу е една калорийна бомбичка, но понякога и душата има нужда от храна, а в случая тя ще е не какво да е, а едно брауни с мега какаово-канелен вкус с пълнеж от тиква!
Май малко ви постреснах с „калорийната бомбичка“ а? ...особено сега след всичките празници, когато и без това имате вече какво да сваляте като излишни килца, грамове и милиграми...(кой доколкото го вълнува това) хах СПОКО! Взел съм все пак някои предпазни мерки с продуктите, които съм вложил в тази вкусотия, така че поне да пощадим от пренатоварване някой и друг наш орган както сами ще се уверите в това по-долу. ;)
И такааа... хайде да караме по същество. Да видим какво ще ни трябва за този супер лесен веган десерт, като количествата са за една тава от него (20 правоъгълни парчета с размери 5х5см.):
       -  Тиква – около 250 - 300гр.
       -  3 чаени чаши пълнозърнесто (за да минат по-бързичко въглехидратите през          храносмилателния тракт) брашно, ако нямате просто прибавете трици към бялото.
       - 1,5 чаена чаша вода
       -  2/3 чаена чаша какао
       -  1 чаена чаша кафява захар (за да не мъчим допълнително пакреаса) -  обърнете внимание да не е боядисана бяла захар
       -  4/5 чаена чаша мазнина (използвах олио в случая)
       -   1 пакетче канела
       -   1 пакетче бакпулвер
       -   3 малки пакетчета ванилия
       -   2 щипки сол
       -   Щипка джинджифил на прах
       -   Два листа точени кори за баница (по възможност не от убиеца на Полярни Мечки, благодаря!)

А сега как да приготвим:                                                                                                     
     1.Настъргваме тиквата на ренде и добавяме към нея 2/5 от захарта и половината пакетче канела (става дума за най-малките стандартни пакетчета канела), щипката джинджифил и ¼ от олиото, след което разбъркваме добре.
     2. Тъй като истинската кафява захар се разтваря по-трудно в тестото и остава хрупкаща и съответно неравномерно разпределена, трябва предварително да се разтвори в леко затоплената (за по-бързо разтваряне) вода.
     3. Пресяваме брашното (за всеки случай) и добавяме към него бакпулвера, ванилията, какаото, останалата канела, и щипката сол (за подчертаване на вкуса).
     4. Разбъркваме добре, за да се разнесат съставките равномерно и съответно да  е по-равномерно бухването на тестото при печенето.
     5. Към брашното с останалите съставки добавяме ПЪРВО водата, за да успеят да се образуват достъчно глутенови връзки в тестото и съответно да избегнем максимално трошливостта на готовия продукт, която е така характерна за безяйчните печива. Разбира се и тук има веган решения на този проблем, като агар-агара и мляното ленено семе, които напълно заместват спойващите свойства на жълтъците, но в случая това не ни е толкова наложително.
     6. Разбъркваме с миксер на бавни обороти или направо на ръка до хомогенизиране на сместа.
     7.  Продължавайки  разбъркването добавяме и мазнината, като желания ефект е хомогенна смес с гъстотата на тесто за кекс. Не се страхувайте да добавяте по малко брашно или вода във всеки един момент от разбъркването до постигане на желаната консистенция.
     8. Покриваме тавата с хартия за печене (аз не я намазних, понеже тестото обикновено си пуска достатъчно, там където трябва) и разстиламе равномерно по дъното ½ от прикотвената тестяна смес, след което върху разстланото тесто налагаме единия лист от корите за баница. Върху него разнасяме равномерно настърганата тиква, а върху нея поставяме втория лист от корите, след което изсипваме и разстиламе равномерно останалата половина от тестото.
  9.  Печем на 165-170 градуса за около час.
    10.   Преди да нарежете браунито изчакайте да изстине добре поне 2 часа, за да има време да дръпне соса от тиквата и съответно да се реже по-лесно, както и да е с по-добър вид след това.
Ще се радвам да споделите дали сте опитали рецептата и с какви впечатления сте останали, а ако ви е харесала достатъчно, споделете я и с вашите приятели! 
Благодаря ви!

Добър апетит, а на майсторите в кухнята, приятно бъркане и печене! 

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА