Здравейте приятели!
Това е първият ми пост в сайта за тази година, така че ще се възползвам да
пожелая на всички ни една година изпълнена с много здраве, прекрасни
взаимоотношения и много реализирани мечти!
И така, започваме
годината с нещо сладко и вкусно, а именно ВЕГАН брауни с пълнеж от тиквааа. Да
знам, че по принцип сайта е ориентиран към здравословното хранене, а това както
ще разберете по надолу е една калорийна бомбичка, но понякога и душата има нужда
от храна, а в случая тя ще е не какво да е, а едно брауни с мега
какаово-канелен вкус с пълнеж от тиква!
И такааа... хайде
да караме по същество. Да видим какво ще ни трябва за този супер лесен веган
десерт, като количествата са за една тава от него (20 правоъгълни парчета с
размери 5х5см.):
- Тиква
– около 250 - 300гр.
- 3
чаени чаши пълнозърнесто (за да минат
по-бързичко въглехидратите през храносмилателния тракт) брашно, ако нямате
просто прибавете трици към бялото.
- 1,5
чаена чаша вода
- 2/3
чаена чаша какао
- 1
чаена чаша кафява захар (за да не мъчим допълнително пакреаса) - обърнете внимание да не е боядисана бяла захар
- 4/5 чаена
чаша мазнина (използвах олио в случая)
- 1
пакетче канела
- 1
пакетче бакпулвер
- 3
малки пакетчета ванилия
- 2
щипки сол
- Щипка
джинджифил на прах
- Два
листа точени кори за баница (по възможност не от убиеца на Полярни Мечки,
благодаря!)
А сега как да
приготвим:
1.Настъргваме
тиквата на ренде и добавяме към нея 2/5 от захарта и половината пакетче канела
(става дума за най-малките стандартни пакетчета канела), щипката джинджифил и ¼
от олиото, след което разбъркваме добре.
2. Тъй
като истинската кафява захар се разтваря по-трудно в тестото и остава хрупкаща
и съответно неравномерно разпределена, трябва предварително да се разтвори в
леко затоплената (за по-бързо разтваряне) вода.
3. Пресяваме
брашното (за всеки случай) и добавяме към него бакпулвера, ванилията, какаото, останалата
канела, и щипката сол (за подчертаване на вкуса).
4. Разбъркваме
добре, за да се разнесат съставките равномерно и съответно да е по-равномерно бухването на тестото при
печенето.
5. Към
брашното с останалите съставки добавяме ПЪРВО водата, за да успеят да се образуват
достъчно глутенови връзки в тестото и съответно да избегнем максимално трошливостта
на готовия продукт, която е така характерна за безяйчните печива. Разбира се и
тук има веган решения на този проблем, като агар-агара и мляното ленено семе,
които напълно заместват спойващите свойства на жълтъците, но в случая това не
ни е толкова наложително.
6. Разбъркваме
с миксер на бавни обороти или направо на ръка до хомогенизиране на сместа.
7. Продължавайки разбъркването добавяме и мазнината, като
желания ефект е хомогенна смес с гъстотата на тесто за кекс. Не се страхувайте
да добавяте по малко брашно или вода във всеки един момент от разбъркването до
постигане на желаната консистенция.
8. Покриваме
тавата с хартия за печене (аз не я намазних, понеже тестото обикновено си пуска
достатъчно, там където трябва) и разстиламе равномерно по дъното ½ от
прикотвената тестяна смес, след което върху разстланото тесто налагаме единия
лист от корите за баница. Върху него разнасяме равномерно настърганата тиква, а
върху нея поставяме втория лист от корите, след което изсипваме и разстиламе
равномерно останалата половина от тестото.
9. Печем
на 165-170 градуса за около час.
10.
Преди
да нарежете браунито изчакайте да изстине добре поне 2 часа, за да има време да
дръпне соса от тиквата и съответно да се реже по-лесно, както и да е с по-добър
вид след това.
Ще се радвам да
споделите дали сте опитали рецептата и с какви впечатления сте останали, а ако
ви е харесала достатъчно, споделете я и с вашите приятели!
Благодаря
ви!
Добър апетит, а
на майсторите в кухнята, приятно бъркане и печене!
0 коментара:
Публикуване на коментар