Home » , , , , » 15 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА НАМАЛИМ ТОКСИНИТЕ В ЖИВОТА СИ

15 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА НАМАЛИМ ТОКСИНИТЕ В ЖИВОТА СИ

Written By Georgi Kirov on понеделник, 20 януари 2014 г. | 6:10

Всеки ден сме изложени на влиянието на токсини съдържащи се в храната,  водата и въздуха!  Налагайки му се да се справя с тези токсини тялото ни си е изградило ефикасна система за детоксикация през черния дроб, червата, кожата, бъбреците и белите дробове, която работи двадесет и четири часа в денонощието.
Черния дроб, нашият най-важен детоксикационен орган има две детоксикациони фази, като всяка една от тях е много важна. Първата фаза води до производството на токсични интермедиатори (свободните радикали), които след това трябва бързо да бъдат неотрализирани при втората фаза. Ако първата фаза е прекалено активна, а втората по бавна по някаква причина, се появява риск от натрупване на токсичните продукти от първата фаза, които са по-вредни дори от първичните токсини, които са били обект на детоксикационния процес на черния дроб.

Някои прости стратегии за намаляване на токсините в живота си:

1. Спрете да ядете консервирани храни (дори ако са органични)!
Консервените кутии за облицовани отвътре с материал съдържащ токсина BPA (Бисфенол А), който е Устойчив Органичен Замърсител (Persistent Organic Pollutant –POP). Този вид замърсители могат да се задържат в човешкото тяло до 100 години! POP замърсителите изкуствено подсилват активността на споменатата по-горе първа фаза от процеса на детоксикация на черния дроб, като изкуствено провокират действието на ензими (Cytochrome P450 enzymes), причинявайки по този начин повишена продукция на свободни радикали, които в последствие изчерпват запасите от антиоксиданти на нашето тяло.

2. Избягвайте пластмасовите шишета от минерална вода и безалкохолни напитки!
Пийте вода цял ден, но не пийте вода от пластмасови шишета! Те също съдържат Бисфенол А.

3. Четете съдържанието на вашите гримове внимателно!
Повечето гримове ( ДА! дори и марковите) съдържат фталати и Триклозан, които са ендокринни разрушители и хормонни двойници. Вашите гримове и козметика трябва да съдържат само натурални съставки. Запомнете, ако не можете да го ядете, не го слагайте и по кожата или където и да е по тялото си!

4. Използвайте само натурални почистващи препарати в домакинството си!
Синтетичните почистващи препарати произвеждат вторичен продукт наречен диоксин, който е ендокринен разрушител, имуномодулатор и карциноген, тъй като изкуствено предизвиква действието на Cyp1B1 – ензим от първа фаза на детоксикационната система на черния дроб. Това води до повишено производство на 4 Hydroxy Estrogen, който е лошия естроген, свързван с развитието на рака на гърдата.

5. Намерете добър зъболекар, който е наясно с токсичността на сребърно-живачните пломби и ги изкарайте безопасно!
Натрупването на живак в тялото може да причини автоимунни и неврологични проблеми. Той се свързва със сулфхидрилната група в Глутстионът (GSH), който е главният антиоксидант на тялото, което го прави неефективен в работата му като унищожител на свободните радикали. Живакът намалява нивата на GSH и селена, минерали от съществена важност за здравето на щитовидната жлеза и нормалното й фукциониране.

6. Спрете да ядете токсични, НЕнатурални, пръскани с пестициди, генетично модифицирани и многократно преработени мъртви храни!
Консумирайте грейпфрути, лук, чесън, кръстоцветни зеленчуци, кориандър, магданоз и др., които значително подпомагат главната функция на черния дроб, а именно да се справя с токсините в нашето тяло. Яжте органична храна винаги когато можете. Консумирайте висококачествени протеини (най-пълноцени са тези с растителен произход от живи растения – бел.ред.), тъй като и двете фази на детоксификационния процес се нуждаят от аминокиселини, за да функционират оптимално. Избягвайте пушените меса (а според мен – месото и животинските продукти въобще – бел.ред), тъй като  изкуствено предизвиква действието на Cyp1А1 – ензим от първа фаза на детоксикационната система на черния дроб.

7. Спрете всякаква форма на злоупотреба с вещества!
Това вкллючва тютюн, алкохол, наркотици, дори стимуланти като кофеина!

8. Знайте, че фармацефтичните лекарства могат да бъдат най-голяма пречка за вашето тяло при опитите ви за детоксикация!
Винаги обсъждайте в детайли с вашия доктор нуждата от изписаните от него лекарства и техните странични ефекти в стремежа си да намерите по-безопасните варианти.

9. Драстично намалете нивата си на стрес!
Стресът е токсин, особено когато е хроничен! Тялото ни не може да направи разлика между емоционалния и физическия стрес, така че то реагира по един и същ начин и на двата, произвеждайки обилни количества от стресовия хормон кортизол. Когато нивата на този хормон за покачени за дълго време, те могат да доведат до нежелани хронични болести и симптоми като високо кръвно налягане, покачване на телесното тегло, метаболитен синдром,диабет, синдром на раздразнените черва, проблеми със съня и дори увеличава рисковете от инфаркт или инсулт.  

10. Проучете хранителните си алергии!
Хранителните алергии и лошото състояние на чревното здраве създават предпоставки за възпаления! Повишените възпалителни маркери, които хронично циркулират в кръвта, се държат и действат като токсини, като така намаляват ефикасността на детоксикационния механизъм на черния дроб. Цялостен анализ на изпражненията и тест за чувствителност към храна могат да ви помогнат да определите вашите проблемни (алергенни) хранителни продукти.

11. Изгорете излишните мастни натрупвания!
Мазнините складират токсини! Изгорете излишните мастни натрупвания, особено тези около вътрешните си органи. Механизма на нашето тяло за справяне с прекомерната концентрация на токсините е следната. Тъй като повечето токсини са мастноразтворими, тялото ни се опитва да разреди съдържанието им в кръвта като ги депонира в мастните клетки под кожата и около вътрешнте ни органи!
Важно е да се напомни, че редуцирането на телесните мазнини трябва да става под наблюдението на професионалисти. Ако функцията на черния дроб е значително затруднена от общото здравословно състояние на оргазнизма, той може да се увреди дори повече при огромното количество токсини, които ще се отделят в кръвотока при една сериозна програма за загуба на излишните килограми. Може би сте чували за хора, които се чувстват доста зле след бърза загуба на тегло, така че правете всичко внимателно и постепенно!

12. Раздвижете ги!
Движението раздвижва токсините! Правете физически упражнения (аеробни –бел.ред.) редовно, за да предизвикате освобождаване на токсините през кожата, чрез потта. Йогата е чудесен начин за стимулиране на лимфния дренаж.  Бавното и дълбоко дишане подпомага изхвърлянето на токсините през белите дробове.

13. Накарайте червата си да се раздвижат!
Червата ни се наричат още трета фаза от процеса на детоксикацията. Избягвайте констипацията, така че когато черния дроб вече си е свършил работата превръщайки мастноразтворимите токсини във водноразтворими такива, те да се елиминират лесно чрез изпражненията. Констипацията води до рециркулация на токсините в тялото, увеличавайки излагането ни на тяхното въздействие, което увеличава риска от рак и други хронични заболявания.

14. Избягвайте натрупването на емоционални токсини!
Водете си дневник, медитирайте, (молете се - бел.ред.), практикувайте всеопрощение, съзнателност и техники за емоционална свобода редовно, и не се колебайте да потърсите професионална помощ ако е необходимо.

15. Последното, но може би едно от най-важните е съня!
Това е най-добрия начин да обновите способността на тялото си за детоксикация, както на физическо, така и на психическо ниво. Преценете дали се събуждате освежени всяка сутрин. Ако не сте, преценете и открийте защо това е така! Това може да бъде едно от най-важните неща, които някога сте правили за себе си.

Източник: mindbodygreen.com; Д-р Маниша Гай


АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА И ВИ Е БИЛА ПОЛЕЗНА, МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ Я С БУТОНЧЕТАТА ДОЛУ. БЛАГОДАРЯ ВИ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА