Home » , , » ХРАНАТА И НЕЙНОТО ФИЗИКО-ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНО ВЛИЯНИЕ СПОРЕД ГУНИТЕ

ХРАНАТА И НЕЙНОТО ФИЗИКО-ПСИХО-ЕМОЦИОНАЛНО ВЛИЯНИЕ СПОРЕД ГУНИТЕ

Written By Georgi Kirov on неделя, 3 февруари 2013 г. | 9:42


Има стотици хиляди страници изписани съвети и напътствия за това какво е здравословно и какво - не. Аз ще си позволя в тази статия да обърна внимание на някои факти около начина на хранене, за които, или въобще не си даваме сметка или се случва много рядко, но е от съществено значение за нашето физическо и ментално здраве.
Нашата храна, в най-дълбоката си същност е енергия, както абсолютно всичко на този свят. Различните видове храни имат характерните за тях енергийни особености и свойства. Веднъж навлезли в човешкия организъм, освен чисто физическото взаимодействие на хранителните вещества с различните органи и системи на човека, налице е и точно толкова интензивна енергийна обмяна при която енергийното тяло на човек се повлиява от енергийните свойства на приетата храна. По този начин храната оказва осезаемо въздействие върху нашите мисли, чувства, желания и действия.
Тук е мястото да споменем за трите свойства на енергията, известни от Хиндуизма като гуни. Те съществуват навсякъде, в пълен баланс.  Това са: Сатва (светлина, чистота, истина), Раджас (страст, прибързаност, действеност) и Тамас (тъмнина, невежество, пасивност).
При материализирането на енергията, винаги една от трите гуни взима превес за сметка на останалите две и охарактеризира материята. Винаги обаче в тази материална субстанция ще присъстват черти и на другите две гуни. Тези три свойства на енергията (Сатва, Раджас и Тамас) обхващат целия свят. Единствено и само най-просветлените личности могат да преодолеят влиянието на гуните.
В тази светлина ще разгледаме някои храни и напитки, и тяхното въздействие върху нашето цялостно състояние на тялото и съзнанието.
Сатвичната храна е най-добрия избор за живот в здраве и хармония. Освен, че дава на тялото най-добрия източник на качествени хранителни вещества, тя и спомага значително за запазването на вътрешния мир, давайки усещане за чистота и щастие. Сатвични храни са всички зърнени култури, пресните плодове и зеленчуци, кълновете, пониците, ядките, меда, плодовите и зеленчуковите сокове, бобовите продукти и хляба (без мая!).
Раджастичната храна обикновено се познава по крайностите във вкусовите й характеристики –люто, кисело, прекалено солено или сладко и горчиво. Чрез всички тези крайности се стимулират низшите страсти у човека, той става неспокоен и се губи вътрешната хармония. В раджас състояние човек трудно контролира мислите си, а оттам и действията си. Постъпките са импулсивни и необмислени. Раджас храните са лютите подправки и чушки, прекалено киселите плодове, кафето, стимулиращите чайове, яйцата, солта, шоколада и други.
Освен, че е вредно за храносмилането и човек преяжда по-лесно, бързото хранене е раджастичен акт спрямо храната и организма
 Тамастичната храна е напълно излишна такава, като дори е прекалено силно да се нарече храна, защото тя реално не храни нито тялото, нито ума - напротив. Значително интоксикира и затлачва организма. При консумацията на тамастични продукти, жизнената енергия на човек значително намалява. Така той изпитва една вялост и апатия. Става мързелив и пасивен. Налице е липса на желание за развитие в какъвто и да е план. Пада защитата на тялото към болестите. В емоционален план човек става черноглед, песимист и гневлив. Отказва да приема съвети и приема нова информация или полезни съвети. Спътник в живота му става невежеството. Тамастични са: месото, гъбите, алкохолът, наркотиците, всякаквите ферментирали храни, както и презрелите, и застояли такива, лукът и чесънът и всякаквите консервирани храни. Не изключваме обаче лука и чесъна  като естествени антибиотични средства при различни болестни състояния или при нужда от вътрешна дезинфекция, или превенция при нужда, но само тогава! За тамастичен акт се смята преяждането. Ако сте забелязали, точно тогава човек става много ленив и пасивен.
 В следствие на тази информация можем да си направим извода, че за да се радваме на добро физическо, ментално и емоционално здраве, трябва режима ни на хранене да включва основно (според мен само и единствено) сатвични продукти. Трябва да пием само чиста вода или прясно изцедени плодови сокове, да консумираме най-вече жива, прясна растителна храна, да ограничим и с времето напълно да се откажем от алкохола, цигарите, месото и останалите тамастични "хранителни" продукти. Редовно трябва да се натоварваме физически до степен оптимална за нашето общо физическо състояние и възраст, като най-добрия вариант са редовните разходки сред природата, където въздуха е най-чист и най-богат на прана (отрицателно заредени йони).
Помнете, че храната е само един от факторите, които повлияват нашето здраве. Макар и да е много важен такъв, от изключително значение за нашето здравословно състояние са и чистите мисли, чистите чувства и добрите постъпки. По значение те са дори преди храната. Надявам се за в бъдеще все повече хора да гледат на здравословното си състояние по един по-холистичен (по-цялостен) начин и всеки сам в себе си да осъзнае на най-дълбоко ниво, че единствено многоизмерната чистота е гаранцията за пълно здраве и благосъстояние, които ви желая от сърце!
АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА И ВИ Е БИЛА ОТ ПОЛЗА, ПОМОГНЕТЕ НИ ДА Я ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ, КАТО Я СПОДЕЛИТЕ С БУТОНИТЕ ПОД НЕЯ, ЗА ДА ПОМОГНЕ И НА ДРУГИ В ТЯХНОТО ТЪРСЕНЕ! 

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА