Home » , » ПРОБИОТИЦИ, ПРЕБИТОЦИ, СИНБИОТИЦИ + СЪВЕТИ И РЕЦЕПТА ЗА СИНБИОТИЧНА НАТУРАЛНА НАПИТКА

ПРОБИОТИЦИ, ПРЕБИТОЦИ, СИНБИОТИЦИ + СЪВЕТИ И РЕЦЕПТА ЗА СИНБИОТИЧНА НАТУРАЛНА НАПИТКА

Written By Georgi Kirov on понеделник, 4 февруари 2013 г. | 7:33


Пробиотиците са бактерии, които са полезни за нашето здраве. С тяхното благотворно въздействие, те подобряват и оздравяват вътрешния микробен баланс на човешкия организъм. Тяхното влияние върху човешката физиология е огромно. Все по-голямо внимание от страна на учените се отделя на тази "невидима" екосистема, която определя състоянието на болест и здраве при хората и останалите живи същества. Тези бактерии буквално са ни истински съюзници  в постигането на пълноценно здраве. Именно тези бактерии изграждат нашата чревна микрофлора, която за съжаление напоследък ние почти сме унищожили. Те се намират също по кожата, лигавицата на устата, горните дихателни пътища, крайните две трети на тънките и дебелото черво и пикочно-половата система.
Стреса, вредните храни и навици (алкохол, готвена и консервирана храна, прекалено сладки и мазни храни, антибиотици, кортикостероиди, противозачатъчни, хлорирана вода) и липсата на знания за характеристиките и приноса на тези жизнено важни за нашето здраве малки същества, са довели до сериозното им изтребване в нашата храносмилателна и отделителна система. Още повече, че хората не са достатъчно информирани, че могат да приемат пробиотици допълнително, като добавки към храната с цел профилактика. Ако вземем например антибиотиците, които се приемат по време на курса на лечение, освен вредните болестотворни бактерии, те избиват и унищожават и жизнено важните за нашето здраве полезни такива. Ето причината, поради която е много полезно след един курс с антибиотик поне за период от две седмици да се взимат и пробиотици под формата на добавки, защото без здрава чревна микрофлора, рано или късно пак ще се нуждаем от „помощта” на антибиотиците и така омагьосания кръг се затваря. Над 500 вида са микроорганизмите, които населяват нашето тяло, но само Ацидофилус и Бифидус са пробиотици. Ето защо е жизнено важно да се поддържа количеството на тези две бактерии в баланс с останалите, в противен случай има доста по-голяма опасност от развитието на вътрешни инфекции във всяка една от изброените по-горе системи и органи.
Бифидобактериите и Лактобацилите са от семейството на Пробиотиците, което буквално означава „поддържащи живота”.
Лактобацилус Ацидофилус – ако се приема в достатъчни количества, тази бактерия се заселва в храносмилателната и пикочно-половата система. Там тя успява да:
·        Подобри екологията на червата.
·        Не допуска развитието на болестотворни микроорганизми.
·        Намалява риска от злокачествени образования в чревния тракт.
·        Произвежда вещества с бактерицидни свойства, който убиват вредните микроби.
·        Намалява нивата на вредния (LDL) холестверол.
·        Предпазва, пикочно-половата система и чревния тракт от развитието на къбични и бактериални инфекции.
·        Подпомага усвояването на млечната захар.
 Лактобацилус Бифидус тази полезна за нашето здраве бактерия се заселва и обитава дебелото черво. Там тя:
·        Подпомага храносмилането, като подобрява усвояването на мазнините и белтъците.
·        Премахва запека, с което спомага прочистването на червата.
·        Укрепва значително дейността на черния дроб.
·        Участва в образуването на множество хормони.
·        Участва в образуването на витамини от В групата, както и на витамин К.

Пробиотиците произвеждат и редица храносмилателни ензими: протеаза, амилаза, липаза, целулаза и т.н., витамините В1, В2, В6, В12 и други. Те синтезират също аминокиселини, включително и такива, които човешкият организъм не може сам да произведе (есенциални). Също така засилват усвояването от организма на електролити и микроелементи.
Лактобацилус Булгарикус е също пробиотик, който би трябвало да се съдържа в киселото мляко, но уви в днешните икономико-пазарни условия, производителите най-често стабилизират процеса на зреене на киселото мляко, чрез най-различни стабилизатори под формата на множество Е-та, които убиват лактобактерията, за да има по-дълъг срок на годност крайния продукт.
На село при баба ако можете да си намерите истинско кисело мляко, с живи лактобактерии, без животното да е мъчено и да е тъпкано с хормони и антибиотици, ще е най-добре!
Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки (вещества), които стимулират растежа и/или активността на пробиотичните бактерии в храносмилателния тракт, с полезността на които ви запознах по-горе. Това прави пребиотиците един изключително важен хранителен фактор, с който трябва да се съобразяваме при хранителния си режим.
Различните имена и видовете пребиотични вещества, според мен са излишни в тази статия, тъй като не е нужно да се помнят сложните им латински имена. Важното е да знаем кои храни сдържат пребиотици и те да присъстват ежедневно в менюто ни.
Множество зърнени култури са изключителни източници на пребиотици: ечемик, пшеница, лен, овес. Други пребиотични храни са кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, репички, брюкселско зеле, карфиол и др. Пребиотици са и всички зеленолистни зеленчуци, особено глухарчето, както и малките горски плодчета като боровинките. Бананите също са пребиотична храна, както и повечето бобови култури.
Освен, като стимулиращи развитието на пробиотичните бактерии съставки, пребиотиците също така значително подпомагат усвояването на калций по време на храносмилателните процеси в организма. Те също така имат и превантивна и/или терапевтична функция при възпаления на дебелото черво или рак на същия орган.
Тука е мястото да споделя с вас една изключителна пребиотична и пробиотична, направо синбиотична (съдържаща и пробиотици и пребиотици) натурална и лесна за приготвяне напитка, която се нарича Реджувелак.
Приготвя се по следния начин: Взимате известно количество пшеница и я накисвате за 24 часа. Когато покълне я промивате, слагате я в кана или по-голям буркан, може и голямо стъклено шише с широко гърло. Заливате с вода до горе. Водата трябва да е изворна, нехлорирана! Покълналата пшеница трябва да заема поне ¼ от обема на съда. Оставате за 24 до 48 часа на стайна температура. В зависимост от температурата ще варира и времето нужно на лактобактериите в тази напитка да се развият. Разбирате, че е готова, когато водата леко помътнее и придобие един леко накиселяващ, НО ПРИЯТЕН аромат и вкус. След това прецеждате получената напитка в отделен съд и го слагате в хладилник, за да стабилизираме процеса на ферментация. Пие се по следния начин: В чаша наливате до 1/3 от обема й, получения Реджувелак и допълвате 2/3 с вода (изворна и без хлор!). Пие се сутрин на гладно. 
Ето и видео с напътствия:

*Уверете се, че житото е било съхранявано при достатъчно хигиенични условия, понеже както виждате не минава никаква топлинна обработка!
Ето и няколко съвета за здрава микрофлора:
·        Яжте повече сурови растителни храни (пребиотични ако е възможно)
·        Намалете максимално стреса
·        Намалете максимално или направо се откажете от алкохола и различните интоксикиращи храни като бялата захар, бялото брашно и т.н.
·        След лечение с антибиотици, кортикостероиди или след курс с приемане на противозачатъчни, направете един курс с приемане на пробиотици като хранителна добавка, за да сте сигурни, че вашите най-верни помощници ще са в отлична форма и ще ви осигурят здравето, което заслужавате.

АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА И ВИ Е БИЛА ОТ ПОЛЗА, ПОМОГНЕТЕ НИ ДА Я ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ, КАТО Я СПОДЕЛИТЕ С БУТОНИТЕ ПОД НЕЯ, ЗА ДА ПОМОГНЕ И НА ДРУГИ В ТЯХНОТО ТЪРСЕНЕ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА