Home » , , , , , » Ароматерапията и Етеричните Масла - Въздействие + Съвети

Ароматерапията и Етеричните Масла - Въздействие + Съвети

Written By Georgi Kirov on понеделник, 8 юли 2013 г. | 13:10

Арома масажа е един от методите на ароматерерапията.  При този вид масаж се използват растителни етерични масла, разтворени в основното масажно масло, с цел подсилване възстановителния и релаксиращ ефект на масажа. Друго характерно нещо за този вид масаж са движенията. Те са специални, хармонизиращи биоенергията. 
Но как всъщност ни въздействат етеричните масла?

Проучвания са доказали, че етеричните масла имат значителен ефект върху позитивната нагласа. Когато стимулиращи етерични масла се инхалират, бета мозъчни вълни се задействат, а те са индикатор за будно състояние. Алфа и тета вълни, показателни за релаксация, се повишават със етерични масла, които са разпространени като успокояващи.
Ароматите на етеричните масла са на цветя, билки, подправки, плодове. Когато етеричните масла се инхалират или се прилагат върху кожата, ароматните молекули навлизат в кръвта и циркулират по тялото. По този начин те спомагат за облекчаването на редица физически болести, включително храносмилателни разстройства, главоболия, мускулно напрежение, всички свързани със стреса. Етеричните масла рефлектират върху емоциите по различни начини. Ароматите се улавят от обонятелни клетки в носната кухина, които се свързват с мозъка. Пътищата на обонятелните нерви са директна връзка със задната част на мозъка, където са областите на емоциите, паметта и интуицията. По тази причина обонянието, към всички аромати, е най-силният стимулатор на паметта и емоциите.
Тъй като ароматите са толкова силно свързани с емоциите, етеричните масла имат пряк ефект върху емоционалното ни състояние. С използването на етерични масла, които имат успокояващо действие, можете да постигнете пълна релаксация - състояние на блаженство за духа и за тялото. Ароматите също стимулират паметта, затова е толкова важно да изберете етерично масло с аромат, който вие лично харесвате и действа добре на вас.
Да си направим сами ароматерпия с аромалампа вкъщи.
Най-разпространеният начин за инхалация, дошъл до нас от древността , е ползването на аромалампа. Аромалампата е керамичен или метален съд състоящ се от две части. Горната е във вид на чаша, а долната е във вид на арка - носеща чашата, в която се поставя малка свещ. В чашата се налива вода и се капват 10-15 капки етерично масло. Горящата свещ нагрява леко водата с маслото и въздухът се насища с ароматни изпарения. Процедурата се прави в затворено помещение от 20 минути до 3 часа.
Ето и кратък списък с видове етерични масла и тяхното въздействие .
Изберете масло според желаното въздействие:
  • За тонизиране: хвойна, розмарин
  • Успокояваща: портокал, маточина, босилек
  • Уравновесяваща: иланг-иланг, роза, сандал
  • Простуда: лимон, евкалипт, чаено дърво, хвойна
  • Умора: мента, лимон, сандал
  • Еротично: иланг-иланг, роза, герания, сандал

Или се запознайте с въздействието на различни видове етерични масла:
·         Лимон – нервност, болки, високо артериално налягане, грип;
·         Портокал – напрегнатост, депресия, страх, мускулни болки;
·         Евкалипт – бронхит, ревматизъм, болки, инфекции;
·         Гераний – депресия, менструални проблеми, инфекции, нервност;
·         Хвойна – инфекции, напрежение, безсъние;
·         Лавандула – рани, изгаряния, инфекции, депресия, мигрена;
·        Мента – умора, апатия, потиснатост, възпаления на дихателните пътища, болки;
·         Розмарин – умствена умора, сексуална слабост;
·         Лайка – стрес, нервни болести, раздразнена кожа;
·         Бял бор – инфекции, подтиснатост, кашлица, астма;
·         Мащерка – апатия, ниско артериално налягане.
Противопоказания на арома масажа.
Противопоказанията за приложението на ароматотерапевтичен масаж могат да бъдат абсолютни и относителни.
Към абсолютните противопоказания спадат: повишена телесна температура, кръвоизливи, остри инфекциозни заболявания, тежко състояние на организма, наличието на открити кожно рани, възпаление на вените и големи варикозни разширения, тумори, алергична реакция към дадени етерични масла.
Към относителните противопоказания могат да бъдат отнесени: локална болка, бременност, изтощени и стари хора, силна нервна превъзбуда или преумора, вероятност от фототоксична реакция при излагане на пряка слънчева светлина, пресни рани, травми в острия период.
И няколко съвета при закупуването на етерични масла за лична употреба.
Важен елемент в ароматерапията е качеството и произхода на маслото. За съжаление голямата потребност от етерични масла и необходимостта от по-ниска цена довеждат до това, че в търговската мрежа често постъпват разредени етерични масла. Затова трябва да се избягват съмнително евтините масла с подозрителен произход. Някои фирми следвайки модата в ароматерапията продават синтетични и полусинтетични масла с имена на етерични масла, които всъщност не съществуват. Запомнете етерични масла от : теменужка, ябълков цвят, люляк, момина сълза, диня, праскова, липа, лотос, магнолия, кайсия, кокос, манго, банан, киви, ягоди не съществуват. Затова е добре да се избират фирми, които дават гаранция за съответствие на стандартите или нормите на Фармакопеята. Надеждни нормативи са ISO (международна организация за стандартизиране), EOD (американска асоциация за етерични масла), BP (британска Фармакопея) и др.
*Преди употребата на каквото и да е етерично масло по какъвто и да е начин, се уверете, че не сте алергични към него!
Тест за поносимост:
Избраното масло трябва да се тества за поносимост. Това се прави в следния порядък:
За кожата: върху вътрешната страна на китката, лакътната става или гръдната кост се нанася малко от тестваното масло. Ако в рамките на 4-5 часа кожата не се зачерви, не изпитате сърбеж или някакво друго неприятно усещане тестът е успешен. 
При по-голяма предпазливост от страна на ароматерапевта е добре той да направи първо тест за поносимост на базовото масло (маслоносител).
За дихателната система: и вътрешните органи: една капка масло се нанася на носна кърпичка и 4-5 пъти през деня се вдишва дълбоко по 7-10 пъти. Ако при вдишването не се изпитва дискомфорт - кашлица, задух, изпотяване, сърцебиене и т.н., тестът е успешен.
Макар и много рядко някои хора проявяват алергична непоносимост към определени етерични масла. Затова е добре всяко масло да се тества преди да се ползва.


АКО МАТЕРИАЛА ВИ Е ХАРЕСАЛ, СПОДЕЛЕТЕ ГО, ЗА ДА ПОМОГНЕ И НА ДРУГИ ПО ПЪТЯ. БЛАГОДАРЯ ВИ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА