Home » , , , , » БЛАГОТВОРНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА МАСАЖА

БЛАГОТВОРНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА МАСАЖА

Written By Georgi Kirov on неделя, 7 юли 2013 г. | 11:19


Благодарение на годините опит като масажист-терапевт, се уверих, че това е един прекрасен натурален метод за балансиране на човешкото здраве, както физическото, така и енергийното, и емоционалното такова. С настоящата поредицата от статии за различните видове масажни терапии, ще ви запозная по-подробно с благотворното им въздействие върху физическото и психо-емоционалното състояние на човека.
Още от древни времена човека е прилагал масажни похвати като поглаждане и разтриване след нараняване и главоболие.  В днешно време масажът има широко приложение в ежедневието, спорта и медицината. Масажа вече не е лукс, а необходимост в днешния интензивен и напрегнат начин на живот, който е свързан с много стрес и умора. Масажната терапия е изключително ефективно средство за редуциране на стреса и съпътстващите го, главоболие, скованост, безсъние и умора. Различните масажни техники и терапии спомагат за по-бързото ни възстановяване и за по-ефективната ни почивка като цяло.
 Движенията извършвани по време на масажа ускоряват движението на лимфата и кръвта в кожата и достъпните за масаж мускули, чрез което спомага за по-добрата детоксикация на тъканите и тяхното по-добро хранене, разнасят се отоци, намалява се болката, подобрява се еластичността на тъканите, разтяга се кожата при цикатрикси (белези), подобрява се нейния тургор (напрегнатост, сочност, еластичност).
Под механичното дразнение на масажа са подложени множество рецептори, заложени в кожата, мускулите и сухожилията. Дразнението се трансформира в нервни импулси, които достигат до гръбначния мозък, мозъчния ствол и кората на главния мозък. След анализа и синтеза в главния мозък се формира определен отговор, които чрез нервните импулси достига до кръвоносните, лимфните съдове и мускулите. Организма реагира на това дразнение чрез разширяване на капилярите, повишаване на кожната температура и промени в мускулния тонус. Отделят се хистамин и хистаминоподобни вещества, които стимулират биологичните процеси.
Чрез третиране с масажни похвати, на определени рефлекторни зони по повърхността на тялото, които имат рефлекторни връзки с вътрешни органи, може да се повлияе на заболели органи или системи като това, да допринесе за благоприятния изход от заболяването.
Масажът нормализира тонуса на вегетативната нервна система, която води до нормализиране на функциите на вътрешните органи, съдовете и жлезите с вътрешна секреция.

 Под действието на масажа се образуват биологично-активни вещества, които чрез кръво- и лимфотока се разнасят по целия човешки организъм. От разпада на клетки в повърхностния слой на кожата, в следствие на масажните манипулации се отделят така наречените некрохормони, които стимулират биологичните процеси и образуването на антитела в организма, увеличават имунобиологичната защита на организма.

Много често възниква въпросът, дали при някои състояния и заболявания на масажирания  може да се прилага масаж. Ако се съмнявате за някое от по-долу изредените заболявания и състояния, консултирайте се с лекар-специалист преди масаж.
При следните състояния и заболявания масажа е категорично противопоказен:

-при повишена телесна температура на тялото над 37,5 градуса.
-при заболявания на кожата – екземи, лишеи, обриви.
-при възпалена кожа от слънчеви лъчи, изгаряния, охлузвания и др.
-при кръвотечение и кръвоизливи от различен характер.
-при хемофилия и хеморагични диатези.
-коремът не се масажира при бъбречни и жлъчни колики с камъни или пясък, при остри болки в корема, при хернии и болезненост.
-при аневризми, възпаление на вените и големи варикозни разширения.
-при остри инфекциозни заболявания.
-при възпаление на лимфните възли и лимфните съдове.
-при злокачествени тумори
-при активна форма на туберколоза и остри белодробни заболявания.
-при случаи на затруднено задържане на плода от бременни.
-при психични заболявания с повишена възбудимост: хистерия,  изофрения и други.
-при остра исхемична криза на миокарда.

-при остри пристъпи на хипертонични и хипотонични кризи.

АКО МАТЕРИАЛА ВИ Е ХАРЕСАЛ, СПОДЕЛЕТЕ ГО, ЗА ДА ПОМОГНЕ И НА ДРУГИ ТЪРСЕЩИ ПО ПЪТЯ. БЛАГОДАРЯ ВИ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА