Home » , , » НОВ НАЧИН ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ХОРА САМО ЧРЕЗ СНИМКИТЕ ИМ + ВИДЕО

НОВ НАЧИН ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ХОРА САМО ЧРЕЗ СНИМКИТЕ ИМ + ВИДЕО

Written By Georgi Kirov on сряда, 14 август 2013 г. | 5:57

Главната тема на сайта е малко далече от темата на тази статия, но тъй като става дума за засягане и според мен погазване на изконното човешко право на свобода и лично пространство, а от там и застрашаването на сигурността ни и тази на нашите близки, нямаше начин да не използвам сайта си, за да споделя и така да ви предупредя и предпазя от една сравнително нова заплаха.
Ако имате смартфон и дори една своя снимка, направена с него и след това споделена в интернет, вие трябва да сте запознати с новата заплаха свързана с това!
Ето за какво иде реч.
Става дума за технология, която използва определена информация съдържаща се във вашите снимки направени със смартафона ви, която позволява на хакери (а и не само), да проследят вас и вашите деца, роднини и близки до техните домове, офиси, училища и места за забавление, използвайки само снимки споделени в интернет.
Във видеото под статията, журналисти  на CBS Action News дават смартфон на майка, която прави няколко снимки на нейната дъщеря и след това ги споделя в една от социалните мрежи. След това пред очите на специалист по интернет престъпленията, само чрез кликване с десния бутон на мишката, се показва информация, която въведена в определени за това сайтове и приложения, показва точното място на картата, където е направена снимката. Дори специалиста по интернет престъпленията остава очевидно изненадан.
В репортажа журналиста споделя, че чрез определена техника, дори успяват да очертаят точната форма на спалнята на детето, което е на снимката, а по-плашещото е, че чрез снимки на същото дете на други места, успяват да установят точното местонахождение на нейната забавачница, любимото й заведение за бързо хранене и къде тя точно си играе в парка.  
Професор по компютърни науки обяснява, че става дума, за вече известната ни гео тагинг технология, която чрез GPS устройството на смартфона ни записва точните координати на всяка снимка направена с него. Същият професор показва и съвсем лесно за използване приложение за уеб браузър имащо способността да превръща на момента данните от снимка, направена със смартфон в точно местонахождение на картата, само чрез кликване с десния бутон върху снимката и избирането на тази опция.
Във видеото показват и сайта icanstalku.com, където освен че може да се извърши въпросното проследяване, могат да се намерят и инструкции, как да деактивирате гео-тагинг функцията на по-разпространените марки смартфони.
(Щях да сложа линкове към сайта, но към момента на писането той вече е офлайн за постоянно.)
В репортажа на CBS, показват и друг случай в който, чрез проследяването на снимките на произволно избрано семейство във Фейсбук, екипа отива на гости на това семейтво направо в къщата им, но те не желаят да коментират нищо по темата. Въпреки това въз основа на информацията получена от журналистическия екип, по-късно семейството е сменило настройките на профилите си на „лични”, с което ограничават до някъде неконтролирания до този момент достъп до данни за местонахождението на дома им, училището на децата им и много други.
За да прекратите напълно възможността, вие или член от вашето семейство да бъде проследен по този начин влезте в настройките на GPS-a на вашия смартфон и изключете функцията геотагинг. За по сигурно по време на правене на снимки, които не бихте искали да бъдат проследени, напълно изключете GPS функциите на смартфона си.
Смятам, че тази информация е изключително важна за свободата и сигурността на нас и нашите семейства и близки, затова мисля, че е лична отговорност на всеки, да я сподели с колкото се може повече свои близки и познати, както онлайн така и лично в разговор.



Източници: CBS Action News; kyeos.wordpress.com;  Youtube.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА