Home » , , , » ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ КАТО ПЪТ КЪМ ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ

ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ КАТО ПЪТ КЪМ ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ

Written By Georgi Kirov on вторник, 10 септември 2013 г. | 10:48

Забелязали ли сте колко често огромната част от хората около нас, а и самите ние бягаме от отговорността. И като говоря за отговорността, имам предвид всички нейни проявления, дори тези отнасящи се за изключително малки и сравнително незначителни неща. Предполагам все някога сте виждали как човек изпуска даден предмет или по невнимание се спъва в нещо и вместо да се замисли, какво е направил или не ТОЙ, че се е случило това, той започва да се гневи да неодушевения предмет. Не ви ли се струва странно това да държим един напълно статичен предмет отговорен за наша грешка!? Ако го погледнем трезво си е направо лудост...


А представете си сега този човек обвиняващ всичко и всеки, непоемайки никаква лична отговорност за толкова дребни неща, да поеме отговорност са състоянието на живота който води... Невъзможно, нали! А тази картинка е толкова често срещана в нашето ежедневие...
Винаги се намира някой или нещо виновно за живота ни, за работата ни, за отношенията ни, за финансовото ни състояние и пр., но причината никога не е в нас... Ама разбира се, че не е! Ние сме жертви на системата, правителството, икономиката, културната деградация и т.н.
Знаете ли какво става всеки път когато обвиним някой или нещо за собственото си състояние, без значение дали емоционално, физическо, финансово и т.н. -  ние си даваме енергията. Точно така, направо се отказваме от силата си. Заявяваме пред Бог и вселената, че ние нямаме способността да се справим и, че сме дали силата отредена ни за това на външните фактори, които по този начин още по-силно затягат хвата си около нас.
Вместо да вложим енергията и времето си в действия за справяне с дадена ситуация, ние ги прахосваме, оплаквайки се, оправдавайки се и обяснявайки се, кое и кой как ни пречи да постигнем целите си.
Да, разбира се, не винаги нещата зависят от нас, да кажем при инциденти като природните бедствия например, но ние избираме с какви действия да отговорим на вече случилото се.
При такива ситуации (да пази Бог от тях), нормалния човек ще започне да търси вината за случилото се да кажем наводнение, я при метеоролозите, които не са съобщили навреме, я при отговорните за паянтовата язовирна стена, причинила проблема и т.н., докато проактивния човек, който е свикнал да поема отговорност ще предприеме действия в посока на решаването на текущите проблеми. И така в един следващ момент нормалният човек, несвикнал да поема отговорност все още ще е в бедствено положение, докато проактивния, отговорен и действащ човек ще е решил текущите си проблеми и ще помага на останалите.
Ето толкова е важно поемането на отговорност!
Друга важна позитивна страна на отговорния човек е, че той има по-добри взаимоотношения с останалите. Как става това ли? Ами просто когато действа в екип винаги поема отговорност, когато се наложи. Ако е сбъркал в нещо си признава и поема отговорността, а не тръгва да търси причините в най-близко седящия до него, обвинявайки го безпочвено и грубо. А ако към него се отнесат по груб начин, той пред себе си поема отговорността как да отговори на такова насочено към него поведение, като най-често избира да си спести енергията и най-осъзнато и спокойно да изложи аргументите си. Тези черти на човека развил отговорността в себе си го правят приятна и уравновесена личност, на която може да се разчита и е желана във всяка компания. И това ако не е предпоставка за пълноценен живот... J
 Всъщност проблема с отговорността е много комплексен и решаването му изисква наистина големи дози самодисциплина, честност, кураж и воля.
Ако се замислим липсата на отговорност в много случаи се корени в нашето детство, когато всички решения за нас се взимат от нашите родители. Те решават какво ще ядем, как ще сме облечени, с кой ще си играем и с кой не и т.н. и т.н.
Това е съвсем нормално, но проблема идва с това, че много родители продължават непоискано, подтиквани от навика и прекалената си загриженост  да дават съветите си и да налагат мнението си над развиващата се личност и в по-късните години, когато се развива самостоятелността на индивида. Така посредством множество фактори сред които и властническото родителство плюс множеството забрани просто не позволяват на подрастващите да изградят нужната самостоятелност при вземането на решенията, с което и личната отговорност остава неразвита.
Това разбира се, не е необратим процес и посредством практикуването на отговорност, малко по малко всеки ден, чрез дисциплина, осъзнатост и самонаблюдения ние можем да я тренираме и развием до пълния й потенциал. Избора е наш!
Няма начин да водим успешен и пълноценен начин на живот, без да поемем лична отговорност за всеки един избор, който правим ежедневно.
Относно физическото ни и здравословно състояние, ние избираме, дали за два лева да си купим мазен хамбургер с бели хлебчета, пържени картофи и мъртва плът или килограм свежи плодове. Избора е наш и на никой друг!
За финансовото ни състояние не е виновно правителството ни или кризата или мутрите, а сме отговорни ние, затова  че не сме направили нужното, за да придобием способностите и знанията нужни ни за изкарването на повече пари. Познавам достатъчно кадърни хора без връзки, които в същите политически и икономически условия успяват и точка. Те не се оплакват и не се обясняват, а действат. Те използват времето, което останалите използват за самосъжаление и оправдание за саморазвитие и действие. Никой не ни е виновен, че вместо да заделим 150 лева настрана този месец ги даваме за цигари. Ето виждате ли докъде сме стигнали с безотговорността си. Даваме 150 лева за цигари на месец, а после се оплакваме, че са ни скъпи лекарствата и храната... Избора е твой и с него управляваш своето бъдеще.
Поемайки пълната отговорност за състоянието на живота си, ние заявяваме пред  Вселената и Бог, че имаме силата, променяйки осъзнато изборите, които правим всеки ден да променим и качеството на живота си.
Осъзнавайки силата на личната отговорност и действайки според нея, ние поемаме руля на нашия кораб, цепещ вълните на океана наречен Живот.


Е, капитане, руля е твой! Ти избираш посоката. Попътен вятър! 

АКО МАТЕРИАЛА ВИ Е ХАРЕСАЛ, СПОДЕЛЕТЕ ГО, ЗА ДА ПОМОГНЕ И НА ДРУГИ ПО ПЪТЯ. БЛАГОДАРЯ ВИ!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ПОСЛЕДВАЙ НИ...
Recommend Us On Google

УСЛУГИ

ПОДКРЕПЕТЕ "ЗА ПО-ДОБРИ ДНИ" С ДАРЕНИЕ

Ако намирате информацията на сайта за интересна и полезна, можете да помогнете за развитието му, като дарите сума в размер по ваш избор! БлагоДарим ви!

ПОСЛЕДВАЙ САЙТА

КЪДЕ ЧЕТАТ САЙТА